Промени са били извършени в преговорната рамка за членството на Република

...
Промени са били извършени в преговорната рамка за членството на Република
Коментари Харесай

Франция модифицира рамката за Северна Македония: отпаднаха историческите въпроси -

Промени са били извършени в преговорната рамка за участието на Република Северна Македония, откакто българските парламент и държавно управление я утвърдиха по предложение на президента Еманюел Макрон по време на френското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Отпаднали са историческите въпроси - стана ясно от изказване на македонският президент Стево Пендаровски. Късно нощес македонското държавно управление прегледа предложенията.

" Едно от нашите претенции беше, че историческите въпроси не могат да бъдат част от преговорната рамка и това се съдържа в този препоръчан документ, получен в министерството на външните работи ", сподели късно нощес Ковачевски, представен от БНР.

В същото време на срещата на върха на НАТО в Мадрид, където бяха и българският президент Румен Радев, и Пендаровски, френският им сътрудник :

" Постигнахме компромисно решение по преговорната рамката за участие на Северна Македония в Европейски Съюз, което включва и България ". От думите му обаче не стана ясно, че това компромисно решение значи смяна след гласуването в българските парламент и държавно управление.

Пълния текст, който бе гласуван в България, вижте .

Дали това е единствената смяна в текста не излиза наяве. Пендаровски не пожела да заяви детайлности за новите промени, преди те да се разясняват от двете страни, само че сподели:

" Модифицираното френско предложение е надалеч по-добро за нас от предходното. Дали е задоволително положително – към този момент ще се въздържа, защото желая това да премине през един по-широк кръг от съвещания, което, за жалост, по рекомендация на нашите съдружници не бе направено предишния път, с цел да не застрашим, както ни помолиха, чувствителността на процеса. Трябва да се съветват жителите, хората, политическите субекти, тъй като се опитваме да създадем дълготраен контракт ".

Македонският министър председател Димитър Ковачевски тази заран разгласи, че френските оферти за преговорната рамка ще бъдат показани пред медиите в Скопие. Той удостовери, че Скопие ще се произнесе публично по предложенията след необятни съвещания сред държавните институции, политическите сили и специалисти, а също - че от предложенията е отпаднало решаването на историческите различия да е част от европреговорите.

В Туитър министър председателят на Албания Еди Рама прикани Скопие да одобри изискванията.

Според немския министър на външните работи Аналена Бербок френското предложение е опция, която не трябва да се пропуща.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел поздрави в Туитър завършилото френско председателство с препоръчаното решение на разногласието, което съгласно него адресира всички изразявани опасения.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР